Kot je že tradicija društva, si člani ob končanih jesenskih opravilih organiziramo ekskurzijo po Sloveniji.
Letošnjo jesen smo se odpravili v jugovzhodni del Slovenije. Najprej nas je pot vodila do Ribnice, kjer smo si ogledali lepo obnovljen Ribniški grad, ki je najbolj znan po zadnjih čarovniških procesih v naših krajih. Sledil je ogled Muzeja suhe robe in razvoja te obrti skozi zgodovino. V Ribnici se tudi danes še kar nekaj domačinov ukvarja z izdelavo suhe robr, ki pa jo močno izpodrivajo cenenei izdelki z vzhoda. Eden takšnih podjetnikov, ki še izdeluje “škafe” po starem načinu, je gospod Franc Jaklič. Izdeluje miniature raznih lesenih posod, ki so bile nekoč nepogrešljiv del vsakega gospodinjstva. Njegova delavnica je eden redkih krajev, kjer oživijo stara izročila in šege iz preteklosti ob izvrstni predstavitvi izdelave teh miniatur.
Ogled smo nadaljevali na kočevski strani, v “skrivnostnem kraju zamolčane zgodovine”, po slovenski osamosvojitvi odprte, v času Jugoslavije pa zaprte doline Gotenice., kjer se nahaja vas brez stalnih prebivalcev Gotenica. Tam nam je predstavnik za stike z javnostjo s Slovenske policije ob predavanju kratkega filmao tem nekoč zaprtem območju, predstavil vas ter delo vadbenega centra slovenske vojske ter specialnih enot policije. Ob videoprojekciji nam je predstavil tudi skrivnostno zaklonišče, ki je danes zaradi svojih klimatskih razmer filmski arhiv Slovenije.
Sledil je ogled Kostelske doline, ki je znana po obrti “krošnjarjev”. Samo izza ograde smo si ogledali zanimiv grad Kostel, nekoč zadnji obrambni grad, ki je varoval Kranjsko pred turškimi vpadi. Grad je zaradi obnovitvenih del že več let zaprt za oglede.
Ekskurzijo smo po napornem, a poučnem dnevu zaključili v poznih večernih urah, ko smo se polni novih znanj in idej vračali v svojo domačo vas. In znova smo si lahko rekli, povsod je lepo, a doma je najlepše.

                                TD Gradišče