Pod pokroviteljstvom turističnega društva Gradišče smo v teh zimskih mesecih v vaški brunarici izvedli dva šahovska dogodka.
Prvi šahovski dogodek se je odvijal 9. januarja 2010, in sicer „Tradicionalni novoletni šahovski turnir“. Udeležilo se ga je osem šahistov, pretežno iz naše vasi. Po hudih in zanimivih partijah je prvo mesto dosegel Marjan Prelovšek, drugi je bil Fonzi Hrovat, tretji pa Janez Kocjančič. Prvi trije so tudi po točkah nekoliko odstopali od ostalih. Po končanem turnirju je predsednik TD Gradišče MavricVidmar podelil nagrade, nato pa je sledila še obvezna malica in pogovor o dosežkih.

Drugi šahovski dogodek pa se je odvijal 12. marca 2010, ko je potekal tradicionalni šahovski dvoboj med ekipama Gradišča in Zlatega polja. Pred pričetkom dvoboja je obe ekipi pozdravil in nagovoril novo izvoljeni predsednik TD Gradišče Aleš Burja.
Vsaka ekipa je štela po sedem igralcev, ki so igrali dva kola. V prvem kolu so imeli igralci Zlatega polja bele figure, igralci Gradišča pa črne. Po kakšni uri igranja, ki je bilo zelo dramatično, se je prvo kolo končalo z rezultatom 4:3 za Gradišče. V drugem kolu sta ekipi zamenjali barve figur in dvoboj se je nadaljeval. Spet je minila ura in kazalo je, da je ekipi Zlatega polja malo padla koncentracija, saj se je drugo kolo končalo z rezultatom 7:0 za Gradišče. Tako je bil končni rezultat dvoboja Gradišče : Zlato polje – 11:3.

Po končanem dvoboju je bila obvezna malica, katero so pripravili šahisti Zlatega polja. Ob malici in prijetnem vzdušju so šahisti posedeli še dolgo v noč.