Turistično društvo Gradišče je tudi letos v mesecu aprilu aktivno pristopilo k čistilni akciji, ki jo člani društva zadnja leta že tradicionalno razširijo tudi v manjšo delovno akcijo. Poleg pobiranja smeti, ki jih tudi letos ni manjkalo, so tako obnovili še varovalno ograjo pri dostopu k brunarici ter neposredno ob sami brunarici namesto lesene konstrukcije namestili betonske stebre, ki bodo služili kot stabilna opora za rast vinske trte. Poleg tega so opravili še nekaj manjših vzdrževalnih del na sami brunarici. Upravni odbor TD Gradišče se iskreno zahvaljuje vsem, ki so se odzvali povabilu.

Tekst: Andrej Ovca

Foto: Andrej Ovca & Jure Cerar

 

 

 

 

 

 

 

V letošnjem letu smo na pobudo Janeza Cerarja izvedli nadgradnjo vasi Gradišče. Pri tem gre tako za pomoč obiskovalcem vasi pri njihovi orientaciji kot tudi za ohranjanje kulturne dediščine ter zgodovine kraja. V mesecu marcu smo tako v okviru delovne akcije na v naprej izbranih mestih namestili lesne stebre, ki obiskovalca vasi ob pomoči hišnih številk, usmerijo do tistih hiš in domačij, ki se ne nahajajo neposredno ob cesti skozi vas. V juniju pa smo med 16 domačij razdelili lesene table z vgraviranimi hišnimi imeni. Gre za t. i. »domača« imena, ki so v preteklosti nastala iz potrebe po lažjem ločevanju domačinov med seboj in so se obdržala kljub menjavi lastnikov in njihovih priimkov. Hišna imena so bila pomembna zlasti v časih, ko še ni bilo zemljiških knjig. Prav tako v tem letu, pa je še v načrtu tudi tabla z zemljevidom celotne vasi in vrisanimi vsemi hišnimi številkami, ki bo predvidoma nameščena na »Mačkovem« podu ob cesti sredi vasi. Tabla bo tako v pomoč obiskovalcem vasi Gradišče sploh v primerih, ko zataji elektronska navigacija ali mimoidoči domačin, ki ob vprašanju po hišni številki, pogosto v zadregi usmerja obiskovalca kako in kam.  

Tekst: Andrej Ovca

Foto: Simon Jerin, Tanja Cerar, Erika Cerar, Andrej Ovca

 

 

V Turističnem društvu Gradišče smo v 20. 6. 2020 za vse člane in tudi ostale zainteresirane vaščane organizirali tečaj prve pomoči dojenčkom, otrokom in odraslim. Tečaj je vodil g. Mihael Veider, diplomirani zdravstvenik, reševalec v nujni medicinski pomoči in licencirani predavatelj ter inštruktor prve pomoči Rdečega križa Slovenije. V okviru teoretičnega dela tečaja samo se seznanil oz. obnovili temeljne postopke oživljanja, uporabo avtomatskega defibrilatorja, postopanje v primeru opeklin in imobilizacije v primeru poškodb. V praktičnem delu pa smo se na posebnih lutkah, pod vodstvom inštruktorja, preizkusili v postopkih oživljanja, reševanju dihalne stiske, odstranjevanju tujkov iz dihalnih poti, masaži srca in rokovanju z defibrilatorjem. Tečaja se je udeležilo 30 udeležencev, med njimi številni šolarji ter celo predšolski otroci, ki so skupaj z odraslimi, z zanimanjem prisluhnili nazornim teoretičnim razlagam g. Mihaela ter se z veseljem preizkusili tudi v praktičnih postopkih nudenja prve pomoči.

 Andrej Ovca

 

 

 

 

 

 

 

Kot je že tradicija smo v Turističnem društvu Gradišče koledarsko leto tudi tokrat pričeli s šahovskim turnirjem. V nedeljo 5. januarja 2020 se je v brunarici TD Gradišče tako zbralo skupno sedemnajst šahistov. Tokrat je namreč prvič potekal tudi otroški turnir, ki se ga je udeležilo pet šahistov in ena šahistka. Po dveh urah se je končal otroški del turnirja v katerem je 1. mesto osvojil Mark Barlič. Sledila je kratka prekinitev s podelitvijo priznanj in nagrad vsem sodelujočim v otroškem delu turnirja. Po šestih urah oz. enajstih odigranih krogih je v članski konkurenci 1. mesto zasedel Marjan Prelovšek. Ob zaključku turnirja je sledila podelitev priznanj in nagrad sodelujočim, skupinsko fotografiranje in neformalno druženje. 

Andrej Ovca

 

 

 

 

 

 

 

Pustna tradicija se nadaljuje. Tudi na letošnji pustni torek je TD Gradišče organiziralo pustovanje oz. pokop pusta. Zbralo se je lepo število maškar, ki so imele sprevod od kmetije pr Matet do kresa pri Mačkovem podu, kjer so se lahko okrepili s krofi, ter drugimi domačimi dobrotami in čajem.  Letošnja zima ni bila tako huda, tako da maškare pri preganjanju zime niso imele veliko dela. 

Zapisala: Erika Cerar / Fotografija: Erika Cerar


Kot je že tradicija smo koledarsko leto tudi tokrat pričeli z domačim šahovskim turnirjem. V nedeljo 6. januarja 2019 se je v brunarici TD gradišče zbralo sedem tekmovalcev. Po petih urah oz. sedmih odigranih krogih je bila končna razvrstitev sledeča: 1. mesto Marjan Prelovšek, 2. mesto Alfonz Hrovat in 3. mesto Gregor Barlič. Ob zaključku turnirja je sledila svečana podelitev diplom, podelitev nagrad prvim trem, skupinsko fotografiranje in neformalno druženje.

Zapisal: Andrej Ovca / Fotografija: Gregor Barlič

 

 

 

 

 

 

 

 Člani TD Gradišče in ostali vaščani smo se na lep sončen dan odpravili na ekskurzijo v Rogaško Slatino z okolico. Ženski del si je naprej ogledal podjetje Kozmetika Afrodita, moški del pa je odšel na ogled Steklarne Rogaška. V Kozmetiki Afrodita so nas sprejeli v konferenčni sobi, kjer so nam predstavili zgodovino podjetja, ki se je začela leta 1970, ko je lastnica podjetja Danica Zorin Mijošek, stopila na pot podjetništva, takrat še v lastnem domu, na štedilniku. V zdravilišču Rogaška Slatina, je odprla prvi kozmetični salon, ki je pomenil popestritev takratne zdraviliško-turistične ponudbe kraja. Kamilična krema je bil prvi izdelek za nego obraza, ki je pomenil temelj razvoju kozmetike, združene pod blagovno znamko Kozmetika Afrodita. Tekom časa so razvili široko paleto izdelkov za nego obraza, las in telesa. Sedaj ima podjetje zaposlenih 150 ljudi različnih strok, razvili so več kot 700 kozmetičnih izdelkov ter poslujejo na 20 tujih trgov. Zaradi strogih EU predpisov, obiskovalcem ni dovoljen ogled laboratorija in proizvodnje, v ta namen smo si pogledali kratek predstavitveni film. Po predstavitvi filma in nekaterih izdelkov, se je ogled končal v njihovi trgovini.

V Steklarni Rogaška smo imeli vodeni ogled vseh faz proizvodnje kristalnega stekla, od priprave osnovnih surovin, pihanja stekla do brušenja in plemenitenja izdelkov z barvo, peskanjem in gravuro. Pri vsej tehnologiji, ki je na voljo, so vsi njihovi izdelki še vedno narejeni ročno ter so edini na svetu, ki tako izdelujejo kristalno steklo. Steklarstvo je v teh krajih prisotno že od 18. stoletja. Sama steklarna pa je odprla svoja vrata leta 1927 in že leta 1930 so izvažali v tujino, predvsem v ZDA, v verigo ameriških prodajaln Bloomingdale’s. Zaposlujejo okoli 1,000 delavcev, proizvodni program pa obsega več kot 3,000 različnih izdelkov. Več kot polovico izvozijo v tujino, določeni izdelki pa so izključno namenjeni prodaji v tujini. Na dan v steklarni naredijo 30 ton steklenih izdelkov. Preden se izdelek zapakira, se ga dotakne vsaj 12 parov rok. V “Hall of Fame” pa smo si pobližje ogledali protokolarna darila in različne pokale.

Pot smo nato nadaljevali v občino Makole, kjer smo si ogledali čudovit baročni dvorec Štatenberg. Lastnik dvorca je podjetje Impol, a v najemu ga imata občana občine Lukovice, Florijan Sušnik in Tanja Šubelj. Dvorec sta napolnila z ogromno, neverjetnimi kosi pohištva, glasbil, preprog, slik, knjig, lestencev, drugih manjših in večjih predmetov. Videli smo, kako lepo sta prenovila grajsko kapelo, ki je zgorela leta 1910 in v kateri se je oktobra letos, poročila voditeljica oddaje Slovenski pozdrav Darja Gajšek. V plesni dvorani sta restavrirala 300 let staro fresko, v dvorcu je skrita knjižnica, kjer si dejansko lahko sposodiš knjigo ali prineseš knjige, katere bi vrgel stran v smeti. Ena soba je namenjena oblekam, tri krat na leto imajo dogodek, da lahko ta oblačila oblečeš in se sprehajaš po dvorcu kot pravi grof ali grofica.  

 Dan smo zaključili na Turistični kmetiji Kolar, kjer so nam postregli z odlično večerjo in ker je bila martinova sobota, z degustacijo njihovega lastnega vina.

 

Zapisala: Erika Cerar

Fotografije: Silva Burja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaščani Gradišča pri Lukovici so se udeležili že 18. srečanja Gradišč Slovenije, ki je tokrat potekalo v soboto 2. 6. 2018 v Gradišču pri Vojniku. Po prihodu na prizorišče in dobrodošlici organizatorja, so fanfare oznanile začetek dogodka. Sledila je zdravica MOPZ Ljubečna in pozdravna govora s strani predstavnika organizatorja in župana. Nato so se, v okviru kulturnega programa, predstavili različni ansambli in pevske skupine.

Po izmenjavi protokolarnih daril, so se udeleženci lahko udeležili športno-zabavnih iger. Poleg tega je organizator ponudil še dve vzporedni aktivnosti: pohod z vodičem na sv. Tomaž ali ogled ribnika »Gradiška solza« z vodičem. Ob 18:30 so bili razglašeni športni rezultati, čemur je sledilo večerno druženje ob zvokih ansambla Mira Klinca.

 

Dogajanje v imenu udeležencev povzel: Andrej Ovca

Foto: Silva Burja

 

 

 

 

 

 

Tudi letos je TD Gradišče organiziralo kresovanje, na parkirišču pod cerkvijo, kjer se je zbralo veliko število ljudi. Kuharja Domen in Simon sta skuhala odličen golaž, poskrbeljeno pa je bilo tudi za osvežitev in glasbo. Mladina pa je s svojo budnico dolgo v noč in jutro poskrbela, da je marsikateri vaščan imel krajšo noč.

Foto: Erika Cerar

 

Kot je že tradicija smo koledarsko leto tudi tokrat pričeli s šahovskim turnirjem. V soboto 6. januarja 2018 se nas je v brunarici TD gradišče zbralo osem tekmovalcev. Po petih urah oz. sedmih odigranih krogih je bila končna razvrstitev presenetljiva, saj so si 1. mesto z enakim številom točk, upoštevajoč tudi rezultate posameznih medsebojnih partij, razdelili kar trije tekmovalci. In sicer Gregor Barlič, Marjan Prelovšek in Alfonz Hrovat. Podobna situacija se je pripetila tudi nižje v končnem razporedu, kar kaže na izenačenost tekmovalcev tokratne izvedbe šahovskega turnirja. Ob zaključku turnirja je sledila svečana podelitev diplom, skupinsko fotografiranje in neformalno druženje.

Fotografija: Andrej Ovca in Gregor Barlič